U prošlom tekstu smo pisali o  misterioznom princu Aleksandru Dabiši koji je čak bio u posjeti Sarajevu.  Misteriozni princ Aleksandar Dabiša – Pokret Bošnjani (bosnjani.com)
Ovaj put vam nudimo nekoliko mogućnosti i ideja gdje bi Bosna mogla pronaći svoje prijestolonasljednike.

Potraga za bosanskim prijestolonasljednicima

Prvi

Ova darovnica kralja Dabiše je izdata unuci kralja Dabiše, Vladavi i njenom mužu Juraju Radivojeviću. U povelji se spominje Dabišina kćer Stana Kotromanić. Dabišina darovnica kćeri Stani izdata je u Sutjesci rukoju kraljevstva mi logofeta Tomaša Lušca,u prisustvu najznačajnijih bosanskih prvaka onog vremena. Naravno riječ je o Veljacima.

Povelja kralja Dabiše unuci Vladavi i kćeri Stani (na povelji se nalazi potpis kralja Dabiše ispisan crvenim slovima).

Stana

Izvoli kraljevstvo mi,po običaju gospotstva,

svaki blagi i dobri obraz skazovati i tvoriti

mirnim slugam,a najliše sukrvnikom i čedom

svojim,tvore žemilosti i zapisanija vsakomu,

že po viri i dostojaniju jego.

Takožde,stvori milost kraljevstvo mi,i s

bogoljubimom gospojom,bogom darovanom mi

kraljicom Jelenom,kraljevstva mi vsepočetnomu

ditetovi mojej,kćeri Stani,dasmo joj naše selo

gospodsko u Hlmsci zemlji,u ime Velijake,s vsimi

pravimi kotari i mejami.

I da se to selo ne odnime gospoji Stani,za nje

života nikadare.A nakon nje života to selo

dajemo knezu Juriju Radivojeviću i njegovi

kućnici,a nje kćeri Vladici,i njiju ditci i njih

poslidnjemu,viku vikome da jest plemenito.

Drugi

Kraljica Elizabeta Bošnjačka- Kraljica Pojske ,Ugarske (Hrvatske)

Poljski: Elżbieta Bośniaczka
Madjarski: Kotromanić Erzsébet

Supružnik : Ludovik I, kralj Ugarske i Poljske

Djeca :
Marija, Kraljica Ugarske
Jadviga, Kraljica Poljske

Dinastija Kotromanić

Otac:
Stefan II Kotroman (Stjepan II Kotromanić) (Stephen II Kotroman King of Bosnia ( member of the House of Kotroman)

Majka :
Elizabeta Pjast poljska princeza
(Elizabeth of Kuyavia, a member of the House of Piast and grandniece of King Vladislaus I of Poland)

Rođenje 1340
Smrt 16. januar 1387

Treći

Kraljica Katarina Kosača Kotromanić, povjerila je svoju djecu svome bratu (ex Stjepanu Kosači) Ahmed paši Hercegoviću na čuvanje, a ovaj ih je proslijedio na otomanski dvor  gdje je princeza Emina Tarihi-hanuma Tomašević Kotromanić (rođ. Katarina) udata za begler bega Grčke, a princ Sigimund / Šimun je nakon prelaska na islam uzeo titulu bega. Prema ne do kraja uztvrđenim činjenicama, zvao se Ishak Bey Kraloglu. Prezime Kraloglu, na turskom ima značenje kraljević. Da li su oni ostavili potomke i koliko potomaka, nije poznato, ali, budući da su muslimanske porodice, posebno begovske (plemenitaške) porodice bile uglavnom brojne i razgranate, nije isključeno da njihovi potomci i danas žive u Turskoj

Četvrti

1466 – 1467  Matija Šabančić Radivojević Kotromanić, (unuk Stjepana Ostoje) je bio oženjen ženom iz Carigrada. Turci su odlučili, da bi umirili stanovništvo Bosne nakon okupacije formirati jednu svojevrsnu iluziju da se obnavlja Bosansko kraljevstvo i doveli su njega Matiju kao proturski orijentisanog te postavili za kralja. Stolovao je u Vranduku. Njegova kratka vladavina je neslavno završila kao i ta posljednja bosanska kraljevina a njemu se kasnije gubi svaki trag. Međutim moguće je da se i preko njega loza nastavila.

Peti

Ima jedna loza koja se i dan danas prati, preko Katarine Kotromanić Celjske. Ona je živjela u 14-om stoljeću i veliki broj europskih vladara su njeni potomci. Na primjer malo je poznato da su Habsburgovci koji su rodjeni u 16-om stoljeću pa nadalje svi njeni potomci. Naime, majka tih Habsburgovaca je bila član poljske dinastije Jagelo, a Jagelonci su unučad od Kotormanić-Celjske.

Šesti

Direktni potomci bana Borića, njegovi potomci su Berislavići koji su imali posjede po Posavini i Slavoniji. I dan danas postoje njihovi potomci pod prezimenom Omerbašić. Mensur Omerbašić bivši profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu za sebe tvrdi da je : Novoprvouvlašteni suveren prave Bosne terra nullius in de jure Vojvoda dubočki i grof srebrenički dr. Mensur pl. Omerbašić Berislavić Nemanjić Boričević, Procter et Praeses Bosnae.
“Loza Omerbašića predstavlja direktne potomke prvog bosanskog vladara, Vicekralja Borila Boriča – zajedničkog pretka svim vladarima Bosne. Omerbašići su pleme posavskih velmoža Berislavića Grabarskih, nastalo islamizacijom potomaka prijestolonasljednika Bosne, Srbije, Hrvatske i Britanije, Princa-pretenda Stjepana Berislavića. On će postati nasljednik gašenjem dinastije Kotromanić čiji je osnivač Prijezda i također bio Berislavić Grabarski“, stoji na njegovoj oficijelnoj stranici

Sedmi

Interesantno je i selo Tvrtkovići u blizini Goražda. Prema dostupnoj histroijskoj građi i narodnih predanja na lokalitetu Gradine iznad sela nekada je živio sinovac bosanskog kralja Tvrtka.
On je prvi primio islam, pa je dobio berat od sultana da upravlja područjem od Rogatice do Novog Pazara. Taj berat postoji negdje u Novom Pazaru, kod djece od Numan-paše Tvrtkovića.
Na Gradinama i danas postoje tragovi tamnice, bunara, dok su temelji stare trospratne kule zatrpani 1932. godine, nakon što su mještani da dotrajalu kulu demontiraju i od njenog kamena izgrade veliku džamiju. A u vrijeme kada su satovi bili rijetki sa njenog minareta, osim ezana, oglašavalo se i tačno vrijeme. Džamija i prateći objekti uništavani su u oba rata, a u posljednjoj agresiji na Bosnu nakon granatiranja sa Zaglavka i iseljavanja stanovništva ista je minirana.
Zbog bogate prošlosti mještani se nadaju da će njihov zavičaj jednog dana privući pažnju arheologa istraživača, te nadležnih za zaštitu kulturno – historijskih spomenika.
Naravno, veliko pitanje je zašto su Bošnjaci jedini narod na svijetu koji uništava svoje nacionalne spomenike zarad izgradnje vjerskih objekata?!  Nije li se džamija mogla napraviti i od kupljenog materijala a kula u Gradini obnoviti za nadolazeće generacije?!

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno