Bosanski vuk (latinski: Canis lupus kurjak) je naziv populacije vuka u Bosni i Hercegovini, koje predstavlja zasebnu podvrstu. Opisao ga je Bolkay (1925), na temelju analize relevantnih morfološko-taksonomskih osobina lobanje.

Canis lupus kurjak

U prilog tome ide i odgovarajuća literatura koja govori o bosanskohercegovačkom vuku kao izdvojenoj podvrsti. Tako se, na primjer, u „Fauna d’Italia“ navodi se da u Bosni živi zasebno podvrsta vuka Canis lupus kurjak, dok u katalogu „Fauna Jugoslavije“ autora Đulić i Mirić iz 1967. godine stoji da Canis lupus kurjak nastanjuje područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, pri čemu se centar areala nalazi u Bosni. Tjelesna masa bosanskohercegovačkih vukova varira od 34 do 56 kg (mužjaci), odnosno 29–45 kg (ženke).

Rasprostranjenje vuka u Bosni i Hercegovini obuhvata brdsko-planinsko područje listopadnih i četinarskih Dinarida, od granice s Hrvatskom na sjeverozapadu do granice s Crnom Gorom na jugoistoku. Na cjelokupnom području BiH, osim sjevernih dijelova prema Savi, vuk je prisutan stalno ili povremeno u manjem ili većem broju. Podaci do kojih je došao Bosiljčić (1988) pokazuju da vuka nema ili se javlja krajnje rijetko na potezu od Velike Kladuše (krajnji sjeverozapad), pa uz rijeku Savu do sjeveroistoka zemlje. Aktuelni podaci o rasprostranjenosti vuka u BiH su uglavnom podudarni s podacima Bosiljčića. Raspoloživi statistički podaci dobiveni s terena su nedovoljni za ozbiljnije zaključke o aktuelnom brojnom stanju populacije vuka u Bosni i Hercegovini Prema slobodnoj procjeni broj vukova u BiH se kreće između 300 i 350 jedinki. I po ovome svo jedinstveni u svijetu što govori o posebnosti ovog našeg područja u svakom smislu.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

One Comment

  1. Zenaid 5 Maja, 2023 at 9:58 am- Odgovori

    Postoji priča da je jedan od najvećih Bosanskih vitezova po imenu Ahmat za druga imao vuka Koji je bio njegova sjena I bio njegov najbolji prijatelj I zastitnik. Vuk zvani Sivi Oblak Koji je u cudu ostavljao one Koji su napadali nase Bosnjane a mozda je upravo to ova vrsta I ako jeste mislim da bi trebali zastitit ovu vrstu kao sto su oni stitili nas . Pozdrav

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno