Ustani, nešto se dešava, i tvoja sudbina se rješava!

 Ovo nije samo protest za Bosnu, ovo je i protest protiv pravnog nasilja i rata, podjela,diskrminiacije, majorizacije, korupcije,anarhije, a za demokratiju,slobodno društvo,jednakopravnost i vladavinu prava. Od obilježja, 10.januara 2022. nosićemo samo državnu zastavu i grb Bosne i Hercegovine kao i zastavu države u kojoj danas živimo.

Poziv na demonstracije za mir,pomirenje i napredak u BiH

POZIV NA DEMONSTRACIJE ZA MIR, ISTINSKO POMIRENJE I DRUŠTVENO EKONOMSKI NAPREDAK U BOSNI I HERCEGOVINI

 

„Svi za Bosnu i Hercegovinu, Bosna i Hercegovina za sve!“

 

 

Datum:                10. JANUARA 2022.

 

Vrijeme:              12:00sati (početak programa)

 

Mjesto:                 SCHUMAN TRGU BRISELU,ISPRED VIJEĆA EVROPSKE UNIJE, EVROPSKE KOMISIJE I EVROPSKOG PARLAMENTA

 

Ove demonstracije suizraz naše zabrinutosti i odlučnosti da od daljih podjela,nestabilnosti i novih sukoba sačuvamo Bosnu i Hercegovinu, suverenu, jedinstvenu i nedjeljivu demokratsku državu svih njenih građana i naroda podjednako. Državuzasnovanu na slobodama i pravima čovjeka, na jednakosti i ravnopravnosti svih građana,na vladavini prava i na socijalnoj pravdi, bez obzira gdje oni živjeli, u našoj Bosnii Hercegoviniili van nje.

Ovi mirni protesti su prije svega glas i apel Bosanaca i Hercegovaca naseljenih, raseljenih i izbjeglih širom svijeta,prije, tokom ili nakon rata; znak odlučnosti građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru, etničko porijeklo i narodnost, kojima je BiH domovina, otadžbina, zavičaj, rodna gruda ili zemlja bliska srcu.

ZATO POZIVAMO SVE BOSANCE I HERCEGOVCE, KAO I SVE LJUDE DOBRE VOLJE, SVE KOJI VOLE BOSNU I HERCEGOVINU, POSEBNO IZ REGIONA, DA NAM SE PRIDRUŽE U BRISELU 10. JANUARA 2022. I DA ZAJEDNO POŠALJEMO APEL SVIJETU.

AKO NISTE U PRILICI DOĆI U BRISEL, ORGANIZUJTE MIRNE PROTESTE U VAŠIM SREDINAMA.

 Naši sugradjani iz Ženeve, Osla, Rima, Birmingema, Stokholma, Njujorka, Otave, Toronta, Beča i Sarajeva i drugih gradova su već najavili proteste podrške. Ako tog dana ne možete dobiti slobodno na poslu, iziđite svi na glavni trg u vašem gradu i, kao i u Briselu, tačno u 12 sati tog dana, pustite himnu Bosne i Hercegovine. Stojte sa zastavama Bosne i Hercegovine i države u kojoj živite.

Obavijestite medije i vaše prijatelje u opštini, gradu, regiji ili državi gdje živite, i ne samo Bosance i Hercegovce. S nama u Brisel dolaze i Nizozemci (i bivši vojnici bataljona iz Srebrenice), Belgijanci, Nijemci,Hrvati, Crnogorci; pozovite i Šveđane u Goteborg, Nijemce u Berlin, Kanađane u Otavu.

Pozivamo i našekomšijeizCrne Gore, Srbije,Hrvatske, Kosova, Slovenije i Makedonije da nam se pridruže i podrženaš apel.

Šta su naše glavne poruke?

Nije prihvatljivo negiranje genocida, ni veličanje presudjenih ratnih zločinaca.Za to nije ni neophodan zakon, to je stvar civilizacije i poštivanja sudskih presuda kao i vladavine prava.

Nije prihvatljiva i odbacujemo kao protivustavnu, protivnu Dejtonskom sporazumu i protivnu međunarodnom javnom pravu svaku ideju i praksu uzurpiranja državnih ovlašćenja i uzurpacije dijela državnog suvereniteta BiH od strane entiteta ili nižih nivoa vlasti u BiH. Konkretno, aktivnosti i odluke Narodne skupštine i Vlade RS na usvajanju zakona o lijekovima i agenciji za lijekove RS i zaključaka o tzv. „vraćanju nadležnosti“ kojima se prijeti i priprema samovoljno formirati paralelne, nelegalne i pobunjeničke institucije entiteta RS (vojsku, obavještajnu službu, VSTV, UIO), a sam entitet proglasiti „državom u državi“ su neprihvatljive. Odluke NSRS od 10. decembra 2021. direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, ustavopravni poredak Bosne i Hercegovine i prijete da de facto podijele državu Bosnu i Hercegovinu na dva dijela od kojih će jedan, entitet RS pretendovati na status “države u državi” ili “nezavisne države”. Ovaj proces može BiH pretvoriti u neki novi Kipar, ili Donbas, a građane entiteta RS, zajedno sa ostatkom države odvesti u još dublju izolaciju, ekonomsku i političku krizu ili i u novi konflikt.

Nije prihvatljiva i odbacujemo kao nedemokratsku i protivnu međunarodnom javnom i humanitarnom pravu i presudama ICTY u Hagu, ideju i mogućnost samoproglašenja ili priznavanja entiteta RS kao „države u državi“ ili kao „nezavisne države“, a svako ko prihvati razgovor na ovu temu moraće se suočiti sa istorijskom i pravnom činjenicom da ukoliko međunarodni čindbenici prihvate da RS ima status ili praktikuje izvorni suverenitet „države“, to automatski podrazumijeva da su prihvatili i legalizaciju genocida i zločina istrebljenja drugih i drugačijih kao potpuno legitimna sredstva i moduse za formiranje novih država, ili proširivanje postojećih država ili za osvajanje državne samostalnosti pojedinih regija ili kao moduse sprečavanja nastanka novih država.

Podržavamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i očekujemo da se odgovorni procesuiraju, a da visoki dužnosnici međunarodne zajednice jasno podrže vladavinu prava u Bosni i Hercegovini ugledajući se na društvena uredjenja zemalja iz kojih dolaze. Tu vladavinu prava nakon 1995. kreirale su i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Evropska Unija i Ujedinjene Nacije, a danas flagrantno kršenje zakona od strane nekoliko političkih stranaka ignorišu rizikujući nove valove izbjeglica po Evropi u slučaju eskalacije.

Bosna i Hercegovina nije zajednica tri plemena, niti je sastavljena od etno-teritorijalnih jedinica, nego jedinstvena zemlja s hiljadugodišnjom istorijom čiji stanovnici dijele istu istoriju, isti jezik i ista pisma; posebna administrativno-politička regija Osmanskog i Austro-ugarskog carstva sa najmanje četverovjekovnim kontinuitetom kulturnih praksi, interkonfesionalnog, ekonomskog i političkog života njenih stanovnika različitih i fluidinih vjeroispovjesti i identiteta; moderna država sa neprekinutom državnošću i cjelovitom suverenošću i teritorijalnim integritetom od ZAVNOBiH-a 1943-1945. godine do danas i nezavisnošću od 1992. godine do danas. Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, niti je nastala iz dva entiteta.

Bosna su i zvona sa crkvenog i katedralskog tornja i ezan sa munareta, i sinagoge u Sarajevu. Bosna je EvropskaUnija u malom.

Iziđimo na ulice 10. januara 2022. i recimojasno: NEĆEMO VIŠE PODJELANI RATOVA!

 “AKO NAM GLAS I NIJE STIGAO DUBOKO DO NEBA VRISNULI SMO BAR KAKO TREBA!”

 

OrganizacioniodborProtesta u Briselu 10. Januara 2022.

Svi za Bosnu i Hercegovinu, Bosna i Hercegovina za sve!

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno