U selu Grahovčići se nalazi nadgrobni spomenik čovjeku koji je umro u svojoj 150-oj godini.

Najstariji Bošnjak od 159 ljeta

Ponavljamo po stoti put ! Rijetki su narodi poput našeg, bošnjačkog, koji ima toliko historije da je ne može ni “svariti”. Ali taj naš indolentni odnos prema svemu što bi nas trebalo činiti ponosnim narodom je nevjerovatan. Naša historija ne potiče od dolaska Turaka nego mnogo ranije. I da, prije Turaka smo se zvali Radoje, Tvrtko, Stjepan itd. Sada se drugim imenima nazivamo ali nam je krv i genetika i dalje ista. Dakle, zamislite samo da se u Engleskoj otkrije da je neko doživio starost od 110 godina. Sjatilo bi se tada na desetine reportera, istraživača, historičara. Tražili bi se srodnici. Kod nas…niko ni mukajet. A podsjetićemo vas na jedan epitaf na bosanskom nadgrobnom spomeniku, koji dokazuje da su stari Bošnjani bili vrlo dugovječan narod. Naime, u selu Grahovčići kraj Travnika, na jednom od tri seoska mjesnom groblja, nalazi se nadgrobni spomenik na kojem piše : “STO I PEDESET GODINA ŽIVIH, TRIPUT NA JURJEVDAN BILU NA LEDU PRIDOH, TRIPUT NA JURJEVDAN NOVOG KRUHA JIDOH, NE VIDIH ŠEHER ZENICE, NI KASABE TRAVNIKA”

Sliku tog nadgrobnog spomenika, na žalost, nemamo. Zato vam prenosimo ove slike iz Biltena Zemaljskog muzeja Sarajevo.
Na fotografiji koju smo objavili u naslovu teksta stoji : “Sie leži Mihojo Grahovčić, prave vire rimske, koji pošteno hođaše i Bogu se moljaše i dobro knjigu znaše, daj mu Bože duši da bude spašen.”.
Po njemu inače selo Grahovčići nosi ime.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno