Svojatanje Bošnjaka islamske,katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti od naših bivših i sadašnjih susjeda traje već stoljećima. Kao jedan od prikaza ovog djelovanja predstavljamo vam vjerska i etnografsku kartu Bosne po Karlu Saxu, sastavio Karlo Herdliczka a objavio je u knjizi “Bosna” poznati historičar Vjekoslav Klaić 1878 god.

Etnografska karta Bosne 1878 god

Po ovoj karti koju objavio Karlo Herdliczka, u to vrijeme “c.k. Kapetan krajiške uprave”, vidljivo je da su Bošnjaci  svih vjeroispvjesti nazvani Hrvatima. Međutim, ono što se ne da sakriti je podatak tj. činjenica da je ogromnu teritoriju Bosne uključujući veliki dio sadašnje Crne Gore, Sandžaka i dio Kosova naseljavalo i tada, kao i sada, vjerski izmješano bošnjačko stanovništvo.  O datim procentima stanovništva po okruzima/regijama u Bosni trebali bi se očitovati bosanski historičari.

Foto: Bosna- 1878 god. , Vjekoslav Klaić

Karlo Herdliczka je objavio još jednu mapu u kojoj je prikazao Hrvatsku nazvavši je, kako se tada i zvala Hrvatska,Slavonija i Dalmacija. Obratite pažnju na granicu Bosne i uporedite je sa sadašnjom granicom između RH i BiH.

On će meni, NEMA BOSNE!

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno