Etimologija je pojam grčkog porijekla, nastao od starogrčkih riječi – etymos, što u prijevodu predstavlja nauku o porijeklu riječi i spada u granu lingvistike. Kratko rečeno, etimologija istražuje osnovu riječi i njen osnovni oblik.

Etimologija riječi bosanski/Bošnjak

Ukoliko na internetu potražite prijevode riječi “ bosanski / Bosanac ” na najpoznatije svjetske jezike dobićete sljedeće rezultate :
Engleski – Bosnian
Bugarski – Бонаснац, bonasnac
Francuski – Bosnie
Latinski – Bosniaca
Italijanski – Bosniaco
Turski – Boşnakça

U prilog tezi o Bosni kao mađarskom prinčevatu govori i riječ ” Bosnyák” ( poznato ?! ) što se na tom jeziku izgovara kao “Bošnjak”.

Da li su Turci dolaskom u Bosnu, prihvatili izgovor imena Bošnjak od Mađara a ovi opet od starijih civilizacija ostavljamo historičarima da se pozabave. Dakle ime Bošnjak je staro ime koje se koristi već dosta dugo u našem jeziku i označava narod koji živi na teritoriji Bosne. Ono što je interesantno je da u jezicima starih kultura i civilizacija svijeta, Bošnjaci supravo tako ili vrlo slično nazivani. Pogledajte spisak.

Albanci – Bosnac
Urdu – بوسنیک Bosnik
Hindi – बोस्नाक Bosnock
Kurdski – Boşnaqî
Hebrejski – את זה , Busenk
Grčki – βόσνις Βοσνιακά, Bosniak … itd.

Budimo ponosni što pripadamo jednoj staroj civilizaciji i autohtonom evropskom narodu.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno