Iako nema zvanične granice ( jer takva nikada nije ni postojala u Bosni ! ) u geografskom smislu od sjevernog dijela Prozora sve pripada Bosni, a npr.  dijelovi  Foče i Kalinovika (Ulog) pripadaju Hercegovini.

Čija je Hercegovina ?

Hercegovina je, kao što je i poznato,  geografska regija koja se nalazi na jugu naše domovine. Hercegovina nema službenu granicu. Ranije se nazivala Hum ili Humska zemlja, a ranije još i Zahumlje. Iako nema zvanične granice ( jer takva nikada nije ni postojala u Bosni ! ) u geografskom smislu od sjevernog dijela Prozora sve pripada Bosni, a npr.  dijelovi  Foče i Kalinovika (Ulog) pripadaju Hercegovini. Kao geografski pojam, prvi put se javlja pod tim imenom 1454. u pismu bosanskog sandžakbega Isa-bega Ishakovića. Zemlja Bosna tek 1853 god. dobija ime “Bosna i Hercegovina”  kao rezultat političkih previranja u regionu i pokušaj slabljenja Bosne kao stare države I razvlašćivanja Bošnjaka kao autohtnog naroda ovog područja. Kako je taj proces tekao?

Naziv “Bosna i Hercegovina”, je izvorno mađarski Bosznia Hercegség, bos. Bosna i Hercegovina ili još i Herceg Bosna tj. „prinčevat Bosna“. Bosna je u novijoj historiji dakle „pravno” počela postojati 1141 tako što je mađarski princ Borisz (bos. Borić) kao član dinastije Árpád nad Bosnom stekao pravo na suverenitet te je po evropskoj praksi prerasla 1377 u Kraljevinu pod Kotromanićima sve do 1463. Tada nastaje razdoblje u Bosni za koje pojedini autori smatraju da Bosnom vlada dinastija Berislavića kao direktnih nasljednika princa Borića. Taj Drugi Prinčevat traje sve do pada Jajca 1527.
Bosna nakon 1527 nastavlja egzistirati međunarodnopravno (“na papiru”), sve do 1853. Tada se prvi put u historiji uvodi pravni naziv Bosznia Hercegség (mađ.) tj. “Bosna i Hercegovina” kao austrijski sofizam, gdje se veznikom “i” željelo u (njemačkom) prevodu izgubiti mađarski prefiks Prinčevat.Dakle, mađarski Herceg je izraz isključivo za monarha Princa, a ne za vojvodu Herzoga. Austrija je ne treba zaboraviti uspješno podmetnula oblast pod vlašću vojvode Kosače kao da je riječ o zasebnom entitetu, a poznato je da Hum ili Zahumlje to nije nikad bio.

O postanku imena Hercegovina postoji teorija kako je ista dobila ime i to nakon što se Stjepan Kosača proglasio Hercegom, što nema apsolutno nikakvog smisla. Daćemo vam samo jedan primjer za razmišljanje. Da je to istina ne bi li u tom slučaju izvedenica od riječi Hercog bila “Hercogovina” a ne Hercegovina!

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno