Bosna je uvijek bila granica zapadne i istočne civilizacije jer je Drina bila granica Zapadnog i Istočnog Rimskog carstva a na tom mjestu je niknula i prva država istočnih Gota “Boxna” a odatle potiče i ime Boxnjak i sam naziv Sarajevo (za rajh evo) potiče iz njemačkog jezika kao i naziv za Bosnu.

Gotsko porijeklo Bošnjana

Obzirom da se Bošnjaci smatraju germanskim plemenom i kralj Bosne Tvrtka l Kotromanić se u njemačkim izvorima naziva “König Twartko von Bossen”.Na starim njemačkim kartama izraz Boss se nalazi na području ispod Alpa do planine Crne Gore i Dinare pa se cijeli taj prostor naziva zemlja Bosna.Na kratama se taj naziv naziva Boss pa je po njemu i Bosna dobila ime.

Na navedenom prostoru staro germansko pleme Bosen zaposjelo je državu Bosen i otuda i Bošnjaci dobijaju ime Bosniaken sto na njemačkom jeziku znači glavni Boss (glavna Bosna). Waffen ratnici koji se spominju još i kao Bosniafen u prijevodu znači glavni ratnici ili najbolji ratnici i imali su glavnu ulogu u odbrani Zapadnog Rimskog carstva. Time je germansko pleme Bosen koje je naseljavalo prostor od sjevera Njemačke pa do današnje Bosne branilo granicu zapada od barbarske invazije.

Piše : Senad Sakić
Izvor : bosnae.info

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno