Zašto Sumerani i Bošnjani poštuju isti simbol ?

Zašto nam mijenjaju detalje na grbu Kotromanića ?

Danas je u svijetu poznato svega desetak primjera tj. pronađenih artefakata sa motivom trolisne djeteline. Ovaj simbol u predantici se nalazi uglavnom na predmetima vladara i najviših sveštenika kao što se može vidjeti na slici: Sumer (gore lijevo), Mesopotamija (gore desno), Egipat (dole) iz grobnice Faraona Tutankamona.

Figura bijelog kralja, vjerovatno osnivača prve indijske dinastije Kuru, zaogrnutog plaštom sa motivom trolisne djeteline što uz figurinu sumerskog svetog teleta i ilirske stećke sa istim motivom predstavlja najstariji heraldički prikaz djeteline na svijetu. Pronađena 1923 god. u Harappu, dolina Inda, Pakistan. Prema indijskom epu Mahabharata, dinastija Kuru je “vladala cijelim svijetom”, pa bi se u slučaju njihove uspostave vlasti u zapadnoj Indiji radilo o imperijalnom proširenju te dinastije na indijski potkontinent iz pravca zapada. I to prirodnim tj. najlakšim putem tog doba prateći istovjetnu morsku klimu i reljef. To znači da su osvajači Iliri obalom Crnog, Kaspijskog, te Aralskog mora, suočeni sa Himalajskim vijencem, pratili obalu Kaspijskog mora (koje se u to doba prostiralo sve do rijeke Ind) prema jugoistoku te tako izbili na rijeku Ind odnosno sve do “kraja svijeta” tj. do Indijskog okeana, gdje su stvorili Indijsku protodržavu pod ilirskom dinastijom.

Sada dolazimo do zanimljivog dijela naše priče. Na grbu dinastije Kotromanić isti simbol tačnije više znakova trolisne djeteline možete vidjeti u bijeloj tzv. gredi na štitu ( vidi sliku )…

Eh tu dolazimo do zapleta naše radnje. Jednostavnom pretragom na Googlu vidljivo je da je ovaj grb i najviše prezentovan i najviše heraldički gledano izmjenjen od strane nepoznatih autora. Tako ćete biti u prilici umjesto trolisne djeteline vidjeti grb sa krstovima(vidi sliku)…..

… ili bez ikave oznake ( vidi sliku )…

… ili sa krugovima ( vidi sliku )…

… itd, itd.

Ponavljamo. Do ovih rezultata se dodje jednostavnom pretragom fotografija na internetu. Do kakvih bi saznanja došao tim od nekoliko historičara istraživača ostaje da nagađamo ali bi bilo sigurno zanimljivo vidjeti rezultate te studije.

Takođe pitanje koje se samo postavlja je zašto je samo grb Kotromanića promjenjen isključivo u ovom detalju ?! Da li nas, kao potomke hrabrih Ilira i nosioce civilizacije ovog dijela svijeta žele gurnuti u izolaciju računajući da je naš zaborav jači od njihove laži ? Da li računaju da nema Bošnjaka koji znaju čitati između redova ? Da li svoju lažnu historiju i nelogične praznine u njoj žele dopuniti našom istinom negirajući naš narod, našu domovinu, naše običaje ?
Odgovor na ova pitanja se krije u našem odnosu prema našoj historiji, našem porijeklu, našem obrazovanju , našoj spremnosti da prihvatimo ovakve činjenice.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

One Comment

  1. Krajisnik 26 Decembra, 2020 at 1:22 am- Odgovori

    Dobar telst

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno