Kuća kod Bošnjaka je historijski gledajući predstavljala vrlo važno mjesto u njihovim životima.  Nije to bilo samo sklonište nego I boravište za sve članove porodice. Pri gradnji kuće njoj se poklanjala velika pažnja. Gdje je izgraditi, koje mjere, stražnja strana kuće obavezno ka sjeveru okrenuta mora biti. Pitalo se obično kod starijih ljudi kakvo je tu I tu zemljište, plavi li voda, ima li izvora, da li se jevlja silina itd.  Obično je najstariji stanovnik mjesta u kojem je planirana gradnja bio pitan o svemu tome I njemu se najviše vjerovalo.

Foto: Wikipedia.org

Ponekad su se puštale ovce na parcelu planirane gradnje i gdje se one zaustave i polegaju da se na tom mjestu počne sa gradnjom. Kada se počne zidati kuća, na kopanje temelja pravila se “akcija”. Dolazili su  prijatelji, rodbina i komšije a često I drugi stanovnici okolnih sela koji nisu bili lično pozvani na gradnju objekta ali su oni domaćinu htjeli učiniti veliku čast time.  Na temelj se klao kurban, muško jagnje ali najčećše odrasla ovca koja je morala zadovoljavati stroge kriterije po pitanju zdravlja, izgleda I sl. Crna ovca ili jagnje se izbjegavala smatrajući da ta boja vune nije prikladna za ovakve svečanosti.  Pri klanju prouči se dova i jagnje okrene prema Kibli.

Po pojedinim autorima u nekim mjestima u temelj se stavljala glava zaklane životinje, a u usta se stavljao manji zlatnik ili novčić. Kad se dižu rogovi, poziva se rodbina, prijatelji i komšije. Na rogove ili slimena se stavljaju darovi koje donose pozvani i ti darovi se daju majstorima. Muškarac najprodornijeg glasa se peo na krov i na glas, da “cijelo selo čuje”, obavještavao komšije ko je sve I šta donio na slimena istovremeno blaghosiljajući njegovu kuću I čeljad u njoj. Ne treba zaboraviti da su se komšije utrkivale ko će donijeti što ljepši I što praktičniji poklon.

Na useljenje u novu kuću tzv. Naselje dolazili su košije I prijatelji i donose nešto od namještaja ili posuđa koje je bilo potrebno. Odbiti poklon ili iskazati javno nezadovoljstvo vrijednošću poklona smatralo se veoma nekulturnim I kršenjem tradicije dolaska na naselje.
Pri useljavanju se učio Mevlud te se za tu priliku hodža posebno darovao novcem.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno