U četničkom  »Proglasu«, koji je izdan »u Planini 1945.« stoji:
»Srbin u šumi sa crvenom  zvezdom, Srbin u četnicima sa mrtvačkom glavom, Srbin po hrvatskim uredima i među fašističkom vojskom, Srbin svagdje i uvek nije bio niti jeste, niti će biti ništa sem Srbin«.

Foto: Wikipedia

Letak četnicima Zenice, II sv. rat

Letak četničkog komandanta ozrenskog korpusa poslat komandi zeničkog vojno-četničkog odreda na ruke Goluba Mitrivića, početkom II svjetskog rata. Prenosimo vam najinteresantnije dijelove letka gđe možete viđeti i uporediti tadašnje i sadašnje ciljeve velikosrpske ideologije i politike.

  • »Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju etnički čistu u granicama predratne Srbije, Crne Go- ze, Bosne i Hercegovine, Srema, Banata i Bačke.
  • »Očistiti Sandžak od muslimanskog življa, a Bosnu i Hercegovinu od muslimanskog i katoličkog  življa«.
  • »Ciljevi su ogromni, zato je i borba u toliko zahvalnija za one, koji se bore za ostvarenje«.
  • »Možda tebi i tvojim drugovima borcima izgledaju ovi ciljevi veliki i neizvedljivi, seti se velike borbe za oslobođenje pod vođstvom velikog vožda Karađorđa. Srbija je bila puna Turaka (muslimana). U Beogradu i ostalim srbskim varošima stršile su muslimanske munare, a pred džamijama su Turci vršili svoja smrdljiva pranja kao što i sada rade u srpskoj Bosni i Hercegovini. Na stotine hiljada Muslimana bilo je tada preplavilo našu otadžbinu a pođite danas kroz Srbiju, nigdje nećete naći ni jednog Turčina (Muslimana), nećete naći čak ni jednoga njihova groba (mezara) ni jednog šiljka (nišana)  jer svesni srpski narod već davno je zbrisao sa lica zemlje žive vekovne neprijatelje srpskog naroda a isto tako dosljedno i potpuno uništio i posledni trag mrskog Turčina te je ostao čist i sposoban za dela balkanskog i svetskog rata za oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja. To je najbolji dokaz i najsigurnije jamstvo da ćemo uspeti i u ovoj današnjoj svetoj borbi i da ćemo istrebiti sve Turke iz ovih naših svetih zemalja. Ni jedan musliman neće među nama ostati. Seljake i ostali sitni svet preselićemo u Tursku«.
  • »Sve katolike kao i sve intelektualce i sve ekonomski jače nemilosrdno ćemo uništiti. Seljački svet i isto tako sitni radni svet poštediti i od njih ćemo napraviti prave Srbe, koje ćemo milom ili silom prevesti na pravoslavlje. Eto, to su ciljevi naše velike borbe i kad dođe odsudni čas mi ćemo ih ostvariti«,
  • »Vi ste sigurno čuli za najnovije velike uspehe naših boraca oko Foče, Čajnice i Višegrada pod vodstvom samoga Ministra. Tamo sada nema više niti jednog muslimana a za njihova naselja i kuće više se i ne zna. Čuli ste i za uspeh naših četa, boraca u srezu stolačkom. Nekada je u tom srezu bilo oko 26 000 muslimana i katolika. Sada, osim nekoliko familija u samom Stocu, u samom srezu nema niti jednog muslimana ni katolika«.

U jednom njihovom  »Proglasu«, koji je izdan »u Planini 1945.«, stoji doslovce:

»Srbin u šumi sa crvenom  zvezdom, Srbin u četnicima sa mrtvačkom glavom, Srbin po hrvatskim uredima i među fašističkom vojskom, Srbin svagđe i uvek nije bio niti jeste, niti će biti ništa sem Srbin«.


Partizani briju zarobljenog četnika

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno