Susret člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana značajan je, tvrdi Sputnjik, zbog predstavljanja prave slike o situaciji u BiH. Bilo je bitno da turski predsjednik iz prve ruke sazna šta su namjere RS-a. Nakon toga se Dodik sastao sa vodećim turskim privrednikom.

Jesu li dogovorili !

Prijedlog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o posredovanju Turske, Srbije i Hrvatske u dijalogu o budućnosti BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović je odbio ga je, smatrajući da o problemima u BiH dijalog treba da se vodi u Predsedništvu i Parlamentarnoj skupštini. Međutim, Izetbegović se prošle nedelje sastao sa Erdoganom i već je vidno reterirao u svojim stavovima, a neposredno pred Erdoganov susret sa Dodikom izjavio je da „Bosna treba da ima koristi od dobrih veza Turske sa Srbijom“.

„Erdogan ima dobre odnose sa Vučićem i Dodikom. On je lider koji je veoma jak i uspostavlja dobre odnose. Moramo to da iskoristimo“, izjavio je on.

Dobro. A da malo pogledamo šta je samoproglašeni predstavnik “bošnjačkog naroda i vođa revolucije “ a u stvari oženjeni Predsjednik SDA mogao dogovoriti?

Jesu li dogovorili da sjedi pod turskom zastavom na sastanku u kojem upoznaje Erdogana sa stanjem u BiH. Kao da Erdoganove obavještajne službe svako jutro ne brifinguju o situaciji u našoj državi.Kao da ga Vučić i Milanović a evo sad i Dodik ne informiše šta se dešava u Bosni. Kao da Putin ( i Erdogan !) nije zainteresovan za trgovinu na račun Bosne i Bošnjaka. Kao da Janša nije (ne)zvanično u dogovoru sa EU birokratama ponudio NOPAPER dokument na štetu (čitaj nestanak!) Bošnjaka.

Šta je građanin i supružnik Izetbegović u posljednjem pohodu na Istanbul dogovorio sa Erdoganom u vezi privrede?

Jesu li dogovorili, kojim slučajem, izgradnju aerodroma u Visokom koji ima bolju i sigurniju lokaciju za slijetanje velikih, čak i interkontinentalnih aviona, što Butmir svojim kapacitetima nema ? Preseljenjem aerodroma u Visoko, glavni grad bi imao mogućnost širenja preko Butmira čime bi dobili novi, savremeni dio glavnog grada i istovremeno riješio problem izgradnje prijeko potrebne infrastrukture. Time bi saobraćaj u Sarajevu u velikoj mjeri bio rasterećen a gužve na prilazu i u samom gradu bi bile smanjene za ogroman broj procenata!

Jesu li dogovorili da se otvori fabrika za proizvodnju cjepiva ili kompjutera a ugasi smrdljiva fabrika celuloze u Maglaju ?

Jesu li dogovorili pretvaranje fabrike KTK u Visokom u fabriku za proizvodnju elektroničkih komponenti , makar to bilo i za potrebe turskog tržišta ?

Jesu li dogovorili konačno gašenje uzročnika raka kod svih zeničana , Željezare i na njenom mjestu pravljenje „futurističkog“  grada sa najsavremenijom putnom i svakom drugom infrastrukturom. Ne znam koliko je čitaocima poznato ali površina grada Zenice je istovjetna sa površinom na kojoj se prostire sadašnji Mittal!

Jesu li dogovorili može li se električni automobil iz Turske praviti u Vogošći?

Jesu li dogovorili da se viškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvoda muslimana i katolika iz RS-a i pravoslavaca iz FBiH otkupi po tržišnoj cijeni?

Jesu li dogovorili pretvaranje Fabrike SOKO u pogon za proizvodnju turskih dronova Bajraktar ?

Jesu li dogovorili dvojno državljanstvo sa Turskom čime bi 7.000.000 Bošnjaka i njihovih potomaka dobilo pravo glasa a time i povratak u svoju Bosnu i na svoja hercegovačka i krajiška ognjišta ?

Jesu li dogovorili da rata ne bude !?

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno