Ukoliko pažljivo osmotrite arhitekturu i simbole na kućama u današnjoj Nubiji ( u južnom Egiptu i Sjevernom Sudanu ) primjetićete da se na velikom broju njih, bilo da se radi o vjerskim, kulturnim institucijama, privatnim ili poslovnim objektima gotovo uvjek iznad ili pored ulaznih vrata nalazi simbol otvorenog dlana.

Simboli bosanskih stećaka u Nubiji

Nakon vaših upita kako smo toliko sigurni u teze iz teksta „Bošnjaci Nubije“, mada smo, kao što ste vjerovatno primjetili, ponudili značajan broj historijskih dokaza koje nam idu u prilog, jedno interesantno pitanje nam nije dalo mira nekoliko dana. Naime, pitanje  gospođe S.M.K  iz Beograda je bilo: „ Ako su Bošnjaci doista živjeli i ostali živjeti u Nubiji kako to da nema nekog njihovog većeg uticaja i obilježja kojim bi smo potvrdili ove historijske fakte ? „. Ovim putem ćemo gospođi i zvanično odgovoriti.

Poštovana gospođo

hvala na postavljenom pitanju i što pratite stranicu www.bošnjani.com. Ukoliko nakon jedne vremenske distance od više od 500 godina pokušavate u Africi, u jednom relativno dobro izoliranom području tražiti potomke nekoliko desetina hiljada ( tačan broj doseljenih Bošnjaka nemoguće je utvrditi ! )  bijelih Europljana koji su se isključivo ženili pripadnicama dva ( tamnoputa ?!) plemena o čemu smo u tekstu prije pisali, teško da ćete naći čovjeka bijelog tena. Na tu temu prvo bismo Vas zamolili da pročitate knjigu Čarlsa Darvina, „Efekti ukrštanja i samooplodnje u biljnom carstvu“ (The Effects of Cross and Self-Fertilization in the Vegetable Kingdom). Darvin je tu došao je do jasnih i definitivnih spoznaja u vezi sa adaptacijskim dobitima ukrštanja van srodstva (autkrosinga) koji se mogu primjeniti i na životinjske vrste. A zatim da se posavetujte sa nekim antropologom ili genetičarom po tom pitanju. Mislim da će Vam biti jasno zašto je sa ove distance teško očekivati da se bijeli evropski ten Bošnjaka zadržao do današnjih dana. Vama očito pojava osoba tamnog tena sa plavim očima, procentualno najviše u ovom dijelu Afrike, ne govori ništa. No, idemo dalje.Obzirom da osobe poput Vas traže konkretne dokaze koji će zadovoljiti njihovu radoznalost ( ali je ne potpuno ublažiti ) pokušaćemo se ne baviti genetikom nego kroz nekoliko fotografija koje smo objavili na našoj web stranici povezati tragove koje su drevni Bošnjani ostavili do današnjih dana.U tu svrhu koristili smo se fotografijama stećaka i onog što je prepoznatljivo na stećcima, njihovih simbola. Naime mnogo šta je posebno na ovim kamenim, kako ih narod naziva spavačima. Mi ćemo izdvojiti samo dva tipično bosanska, bošnjačka simbola.Prvi simbol pokazuje ruke Bošnjana. One su otvorene, čiste, nude ti pomoć. Kao da govore ništa ne krijemo. Niti se bojimo, niti lažemo. Ovo su ruke poštenih ljudi, iskrenog srca, bez imalo zlobe u njemu. Ovo su ruke prijateljstva ali ćemo ih po potrebi  žestoko koristiti da se sa njima branimo i odbranimo od svake vrste agresije, napada na nas i našu Bosnu. A sada osmotrite pazljivo sljedeće fotografije.

Foto: Wikipedia

Ukoliko pažljivo osmotrite arhitekturu i simbole na kućama u današnjoj Nubiji ( u južnom Egiptu i Sjevernom Sudanu ) primjetićete da se na velikom broju njih, bilo da se radi o vjerskim, kulturnim institucijama, privatnim ili poslovnim objektima gotovo uvjek iznad ili pored ulaznih vrata nalazi simbol otvorenog dlana. Baš kao sa našeg stećka.

Ukoliko Vam ni to nije dovoljno, zamolio bih Vas da se pozabavite drugim simbolom. Recimo grbom Bosne iz Fojničkog grbovnika a koji je preuzet od Ilira ,naših praotaca, polumjesec i zvijezda.

A sada pronađite ovaj simbol na fasadam kuća u Nubiji.

Naravno, Vi možete istražiti i ostale simbole koji su vidljivi na fotografijama npr. simbola sunca, spirale,pijetla,ljiljana… troliste djeteline kao jednog od suštinski značajnog i vrijednog simbola stare Bosne koji se proteže od vremena satrih Sumerana.O tome smo već u našim tekstovima pisali. U svim slučajevima, naš savjet je da pokušate pronaći/istražiti apotropejsko značenje simbola sa stećaka na nubijskim građevinama. Uvjereni smo da ćete sa malo istraživačkog rada i logičnog razmišljanja doći i sami do nevjerovatnih otktića. Ova stranica i treba Bošnjane potaknuti na razmišljanje o našoj prošlosti i razvijanja ponosa kod ovog autohtonog evropskog naroda koji je nepravedno osuđen na tiho nestajanje i (samo)uništenje. Samo razvojem sopstvene svijesti o našim vrijednostima i bogatoj kulturi koju smo bezrezervno ponudili svima možemo spriječiti ovaj negativan trend.Zato, još jednom Vam se draga gospođo zahvaljujemo što aktivno pratite rad naše stranice.

Srdačan pozdrav

Uredništvo bošnjani.com

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno