Zenički prevrtač spada u nešto neovije rase golubova Bosne. Grupa zaljubljenika i stručnjaka za uzgoj golubova iz Zenice, krajem osamdesetih godina stvorila je novu rasu goluba. Veoma atraktivnog izgleda sa naglašenim letom i prevrtanjem u zraku.

Foto: golubovi-bih.info

Zenički prevrtač

Zenički prevrtač se od 1996. godine, uz njegov radni standard, počeo pojavljivati na izložbama širom Bosne i Hercegovine. A 2002. godine na 17. međunarodnoj izložbi sitnih životinja u Zenici, priznat je standard ovog goluba. Zenički prevrtač je nastao ukštanjem orijentalnog, zagrebačkog, sarajevskog i bačkog prevrtača, te lokalnog goluba. Sa obzirom da ima dosta ličnosti sa orijentalnim prevrtačem i prevrtanje u zraku mu je dosta slično ovoj vrsti goluba. Specifičnost zeničkog prevrtača je u tome što prilikom postizanja velikih visina i kod povratka vrši prevrtanje. Golub se prevrće na leđa praveći veliki broj premeta koje završava sjedanjem na rep i poslije toga ponovo se vraća svome jatu u letu.
Iz raznoraznih razlogasu se zeničani odlučili napraviti goluba koji će odgovarati njihovim zahtjevima i mentalitetu. Zenički golubarski rezon se ne uklapa u neka razmišljanja kolega golubara iz ravničarskih predjela. Oni smatraju da bi  obzirom na brda i planine koje nas okružuju trebali držati golubove koji su opredjeljeni za volijer (ukrasne), a mi nasuprot tome volimo golubove koji vole poletjeti, i to visoko, a uz to mnogi od nas vole da se i dobro prevrću u zraku.
Ideja o Zeničkom prevrtaču se nametnula onda kada su zeničani osjetili da Zagrebački prevrtač ne ispunjava ono što mi od njega očekujemo, a to je sportski dio, visok let i prevrtanje.

Foto: golubovi-bih.info

Zeničani su, poznato je to bilo u cijeloj regiji, imali prilično golubarsko znanje i iskustvo prije nego su krenuli u posao stvaranja Zeničkog prevrtača, koji je eto do konačnog priznanja na izložbi u Lajpcigu trajao pune 22 godine. Agresija na BiH je napravila najveću štetu u svakom pogledu, jer su kadrovski i sa radnim materijalom ostali desetkovani. Startni radni materijal je bio sastavljen od: Zagrebačkog prevrtača, Kečkemetskog letača i nekakvih mješanaca koji su bili prisutni to vrijeme u Zenici. Eksterijer goluba nije bio upitan zbog navedenog materijala, ali se postavljalo pitanje sa čime napraviti prevrtanje, dobar let i da se golubovi drže jata. Obzirom da se rat tek završio bili smo prinuđeni koristiti golubove koje smo imali pri ruci u to vrijeme. Tad su koristili golubove rase Bački prevrtač i Sarajevski prevrtač ali oni nam nisu dali željeni rezultat, mada i danas u nekim zeničkim prevrtačimaima krvi navedenih golubova. Kada smo ubacili Orijentalnog prevrtača došli su do željenih rezultata. Kompletan tekst pročitajte na:www.golubovi-info.com
Zenički prevrtač je golub koji lijepo izgleda, ima ga u svim bojama i leti visoko u jatu, izvodi akrobacije i u jatu pada na krov.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno