Religija ilirskog boga Sunca Dažboga .

Dažbog. Daždbog. Dajbog. Dabog. Daba.

Daba je bio božanstvo Sunca, ognja i kiše. Dažbog je bio smatran božanstvom koje daje, na šta ukazuje jedan od oblika njegovog imena – Dajbog . Prvi dio imena je „daj“ što je oblik glagola dati, a drugi dio je “bog”. Međutim, šta Dažbog tačno daje? Iliri su vjerovali u Sunce i priadavali mu veliki značaj. Ono je predstavljalo osnovu za život. Sunce je davalo život Zemlji, a time je bog sunca bio davalac, Dajbog. Dajbog predstavlja Sunce koje daje život a time je bog sunca bio davalac, Dajbog/Dažbog predstavlja zapravo Sunčev disk. O tome govori i činjenica da je kod Ilira ( u kasnijoj literaturi nazvanih Slavenima) praznik posvećen Suncu padao na dan današnjeg Božića. Poznato je da je rimski car Konstantin Veliki, kada je proglasio hrišćanstvo zvaničnom religijom, datum Božića poistovjetio sa danom   tj. datumom obilježavanja prazmika rađanja Sunca. Taj datum se, obzirom da su ga slavili naši preci Iliri te Kelti, nije mogao tako lahko izbrisati iz kolektivnog sjecanja kao stari paganski praznik. Tako su hrišćanstvo samo asimilovali u staru religiju. Božić je počeo da se slavi  od 336. godine.
U svim očuvanim srednjovekovnim spisima o Ilirima kako kasnije nazivaju pripadnike autohtonog europskog naroda Bošnjana u nekom se trenutku pominje Dažbog. Pominju ga rimski, grčki i ruski hroničari i historičari koji su pisali o staroj slavenskoj vjeri. U prijevodima grčkih tekstova na slovenski Helios se prevodio kao Dažbog. Vladimir Veliki je ispred svoje palate u Kijevu postavio sedam statua bogova, a među njima bio je i Dažbog.
Religija ilirskog (“slavenskog”) boga Sunca Dažboga (stećak iz Radimlje,gore-lijevo) proširila se cijelim predantičkim svijetom: u Siriju gdje je prihvaćen kao bog Sunca Shamash (Palmyra, 150 p.n.e., dole-lijevo), u Stari Rim kao bog Sunca Sol Indiges čije je obožavanje u kasnoj Rimskoj Imperiji (1-3 v.n.e.) bilo poznato pod današnjom konvencijom (dogovorenim nazivom) “misteriozna religija boga Sunca Mitre” (dole-desno), u zapadnu Kinu (antički nadgrobni spomenik, nepoznate starosti, gore-desno ), u Stari Egipat (6000-3100 p.n.e.) gdje je prihvaćen kao bog Sunca Amon Ra a kasnije postao Horus ili samo Ra. Širom keltskih zemalja gdje je prihvaćen kao bog Sunca Belin.

Religija ilirskog boga Sunca Dažboga (stećak iz Radimlje kod Stoca, Bosna,gore-lijevo) proširila se cijelim predantičkim svijetom: u Siriju gdje je prihvaćen kao bog Sunca Shamash (Palmyra, 150 p.n.e., dole-lijevo), u Stari Rim kao bog Sunca Sol Indiges čije je obožavanje u kasnoj Rimskoj Imperiji (1-3 v.n.e.) bilo poznato pod današnjom konvencijom (dogovorenim nazivom) “misteriozna religija boga Sunca Mitre” (dole-desno), u zapadnu Kinu (antički nadgrobni spomenik, nepoznate starosti, gore-desno ), u Stari Egipat (6000-3100 p.n.e.) gdje je prihvaćen kao bog Sunca Amon Ra a kasnije postao Horus ili samo Ra

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno