Jarebica kamenjarka (latinski Alectoris graeca) je ptica iz porodice fazana koju u Bosni zovu još i jarebica grivna po crvenom vijencu oko vrata koji izgleda kao griva. Nalazimo je i u kontinentalnom dijelu zemlje sa strmim kamenitim, jugu okrenutim stranama, rijetkog obrasta, tačnije Hercegovini. Rijetko zalazi u šumu ili veće gušće grmlje.

Najviše voli nisku kadulju i rijetko grmlje, jer voli pregledan teren. Dužina joj je od kljuna do repa 35 cm, raspon krila je do 50 cm, a težina od 600 grama. Boja perja je sivoplava (od kljuna preko glave, vrata i leđa, a takođe i prsa). Od kljuna ispod očiju do 5-6 cm ispod vrata perje je svetlije i odvojeno od sivoga crnom prugom.

Trbuh je žućkaste boje sa nepravilnim crnim šarama. Vrhovi krila su tamnije do crne boje, a podrepna pera su crvenkaste boje. Osnovna hrana joj je preko cijele godine mlada trava, mlado žito, pupovi, jagode, grožđe, kupine ali i insekti, crvi i mušice. Pari se već krajem marta i u aprilu. Ženka snese 16 jaja na kojima sjedi do 24 dana. Gnijezdo je neugledno, skriveno i na mjestu odakle ženka ima dobar pogled za osmatranje.

Napomena: Svako mišljenje autora tekstova i naših sagovornika nije i mišljenje bošnjani.com

Uz odobrenje urednika dozvoljeno je svako kopiranje, umnožavanje, štampanje i publikovanje tekstova sa naše zvanične stranice www.bošnjani.com.

Podijeli objavu:

Napiši komentar

Najnoviji članci

Najnoviji komentari

Aktuelno